All Hallows’ Eve – Concert bij kaarslicht door Marcel Rutten, pianist

« Terug naar concerten

  • Datum/Tijd: 25/10/2024 21:00 - 22:00

 

Bij sprookjesachtig kaarslicht speelt Marcel Rutten op de avond van de viering van All Hallows’ Eve de Metamorphosis van Philip Glass en een selectie van stukken die hij zelf componeerde.

Marcel Rutten (Deurne, 1964) is afgestudeerd aan het conservatorium van Amsterdam.
Hij werkte lange tijd als docent piano voor de muziekschool Amsterdam.
Sinds 11 jaar heeft hij een bloeiende pianopraktijk in Deurne in het bedrijfsverzamelgebouw GOED aan de Heuvelstraat 16 in Deurne. Hij schreef in de loop der jaren tientallen composities voor kinderen die daarmee spelenderwijs het pianospelen onder de knie krijgen. Voor volwassen schrijft hij melodische minimalmusic, waarvan hij op All Hallows’ Eve een aantal stukken ten gehore zal brengen.

 

Programma:

Rutten speelt Philip Glass’ Metamorphosis, een set van vijf variaties die in de loop van het werk evolueren tot een opzwepend laatste deel. Glass componeerde het in 1988 en baseerde het op het gelijknamige korte verhaal van Kafka. In het tweede deel van het concertspeelt Rutten eigen composities.

Philip Glass (Baltimore, 1937) studeerde op zijn negentiende jaar al wiskunde en filosofie aan de Universiteit van Chicago. Piano spelen deed hij in zijn vrije tijd. Na deze studie ging Glass naar de Juilliard School, en vanaf dat moment is Glass’ naam synoniem met de minimalistische stijl. Zijn filmcomposities hebben hem een Golden Globe opgeleverd, alsmede drie Academy Award-nominaties.
Met zijn composities bereikt Glass een enorm groot publiek, en dat generatie op generatie. Niet alleen in de concertzalen; Glass componeert ook voor opera, film, theater en dans. Hij is een van de grote namen van het Amerikaanse minimalisme.