Jules de Corte en zijn muziek met Aartje Disberg, sopraan en Gijs van Schoonhoven, orgel

« Terug naar concerten

  • Datum/Tijd: 18/08/2024 16:00 - 17:00

Onze dorpsgenoot Jules de Corte, liedschrijver, componist, pianist en zanger, werd op 29 maart 1924 in Deurne geboren. We gedenken zijn 100e geboortedag met een bijzonder concert. Aartje Disberg zingt liederen van Jules en Gijs van Schoonhoven begeleidt haar op orgel (een instrument dat Jules eveneens bespeelde).

Sopraan Aartje Disberg werd in 1961 geboren in Den Haag en groeide op in Enschede. Van jongs af aan speelde zij piano en completeerde dit door aan het Conservatorium te gaan studeren waar zij ook kennis maakte met het zingen in koorverband. In 1993 ging Aartje zingen bij Vocaal Ensemble Exicon wat zij tot aan de opheffing in 2022 deed. Elk jaar voert zij op Goede Vrijdag met alt Sabine Henkel en organist Gijs van Schoonhoven, het Stabat Mater van Pergolesi uit in de Sankt Franziskus kerk in Zwillbrock.

 

 

Organist Gijs van Schoonhoven, geboren in 1953 in Deventer studeerde Orgel, Kerkmuziek en Theorie aan het Arnhems Stedelijk Conservatorium. Docenten aldaar waren onder meer Bert Matter, Johan van Dommele en Wim kloppenburg. Hij behaalde onder meer de onderwijsakte B voor orgel, het einddiploma solospel en het praktijkdiploma Kerkmuziek. Is stadsorganist van Enschede. Was van 1983-2014 als docent Orgel verbonden aan het Twents Conservatorium het huidige ARTEZ-Hogeschool voor de kunsten. Sinds 2016 is Gijs van Schoonhoven verbonden als full-time kerkmusicus aan St. Mariä Himmelfahrt in Ahaus (BRD). Met de blokfluitiste Hanne Feldhaus vormt hij een vast duo. Sinds enige jaren begeleidt hij improviserend geluidsloze films uit het begin van de vorige eeuw.

 

Programma:

1.Cor Kee 1900-1997
Merck toch hoe sterck. Thema met variaties

2.Jules de Corte 194-1996
De Enkeling
Geachte priesters
Het porseleinen vogeltje

3.Johann Sebastian Bach 1685-1750
Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ

4.Jules de Corte
Als je overmorgen oud bent
De 5e Mei
Liedje voor de hopelozen

5.Johann Sebastian Bach
Uit Sonate III in d:Andante

6.Jules de Corte
Jawel
Je vous Aime
Ik zou wel eens willen weten

 

De liederen van Jules de Corte worden omlijst met korte orgelimprovisaties